Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Η σημασια και ο ρόλος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, του μεγαλύτερου περιφερειακού Αρχείου, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά μέσα από την έρευνα που διεξάγεται αυτές τις ημέρες από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η έρευνα αφορά τα αρχεία του Ρώσικου Προξενείου που λειτούργησε στα Χανιά από το 1774 έως το 1924 και φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο.
Ως γνωστον, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης διαθέτει 700.000 ιστορικά έγγραφα. Στον χώρο του φυλάσσονται μεγάλες ιστορικές συλλογές, όπως η επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία των κρητικών επαναστάσεων ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχείο του Κρητικού Τύπου, το οποίο ξεκινά από το 1831, οπότε έχουμε την πρώτη κρητική εφημερίδα, τη “Βακάι Γκιρίτ” επί Αιγυπτιοκρατίας (1830 – 1840).
Για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό ότι το Ιστορικό Αρχείο αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό που μία σοβαρή χώρα θα έθετε σε προτεραιότητα να προφυλάξει, να αναδείξει και να επεκτείνει. Δυστυχώς, όμως, το Ιστορικό Αρχείο παραμένει σε έναν χώρο ο οποίος δεν επαρκεί για το υλικό το οποίο διαθέτει. Και παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες για επέκτασή του, μέχρι σήμερα, όλα έμειναν στα λόγια…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 11/9/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-istoriko-archio-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου