Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Δήμαρχος Χανίων: Κολωνάκια τώρα, ποδηλατόδρομος στο μέλλον, έλλειψη αστυνόμευσης...

Τη δημιουργία ποδηλατόδρομου από το 2018 σε σημεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες τα περίφημα πλαστικά κολωνάκια, δρομολογεί η δημοτική αρχή.
Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και παράλληλα άφησε αιχμές κατά της Ελληνικής Αστυνομίας για την έλλειψη αστυνόμευσης.
Ο κ. Βάμβουκας εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη με ποδήλατο.
Ο δήμαρχος Χανίων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «είναι πραγματικά προσωρινό μέτρο για να δείξουμε αυτή τη δυνατότητα. Ουσιαστικά απομακρύναμε τα μονίμως παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και στη θέση τους αφήσαμε μία λωρίδα που εν δυνάμει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ποδηλάτες».
Ωστόσο, ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε ότι «επειδή αυτό δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις» και -δεδομένου ότι την ώρα της συνέντευξης περνούσαν δίκυκλα ανάμεσα στα κολωνάκια- «δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα ή οποιοσδήποτε άλλος περιορισμός», «προφανώς δεν μπορούμε να πούμε ότι δημιουργήσαμε ένα μόνιμο ποδηλατόδρομο αλλά είναι προσωρινός. Αυτά τα κολωνάκια τις επόμενες ημέρες θα δώσω εντολή στις υπηρεσίες μας να τα μετατοπίσουν κατά μισό μέτρο ούτως ώστε να επιτυχούμε το αποτέλεσμα που είχαμε και στις άλλες οδούς όπως στην οδό Δημοκρατίας (Ανδρέα Παπανδρέου), δηλαδή να αποφύγουμε τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα».
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στο 2018 «θα μπορέσουμε να αρχίσουμε την κατασκευή ενός ποδηλατόδρομου σε συνάρτηση με ανακατασκευή και διεύρυνση πεζοδρομίων σε κεντρικές οδούς της πόλης. Αυτή τη στιγμή προχωράνε οι συγκεκριμένες μελέτες και ο πρώτος δρόμος θα είναι η οδός Τζανακάκη».
Σε ό,τι αφορά τα οχήματα ανεφοδιασμού, ο κ. Βάμβουκας ανέφερε ότι «τα αυτοκίνητα ανεφοδιασμού έχουν περιορισμό μέχρι τις 9 το πρωί» ενώ έκανε έκκληση στους δημότες, «να μην παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μέσα στον οποίο είναι και το παράνομο παρκάρισμα».
Ακόμη, διευκρίνισε ότι τα κολωνάκια μπήκαν στο πλαίσιο της εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας «θέλοντας να δείξουμε πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η κίνηση στην πόλη μας, με τέτοιου είδους ενέργειες και με την εξασφάλιση ενός διαδρόμου για τα ποδήλατα».
Είπε επίσης ότι στους δρόμους πρέπει κατά προτεραιότητα να διευκολύνονται οι πεζοί με ασφαλή και μεγάλα πεζοδρόμια, μετά οι ποδηλάτες και στη συνέχεια τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ότι «υπάρχει σχεδιασμός για ευρύτατη ανάπλαση και μεγάλωμα των πεζοδρομίων και για εξασφάλιση της κίνησης των ποδηλάτων από το δυτικό έως το ανατολικό τμήμα της πόλης, από το πάρκο Αγίων Αποστόλων έως την περιοχή της Χαλέπας. Και αυτό έχει μπει στους σχεδιασμούς μας για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη για την οποία ο Δήμος Χανίων έχει εξασφαλίσει από τα ΕΣΠΑ ένα ποσόν 10 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε και στο μέτρο μεταφοράς των στάσεων και των αφετηριών των αστικών λεωφορείων στην πλατεία 1866 ενώ πρόσθεσε ότι «θα επεκταθεί η ελεγχόμενη στάθμευση, εκεί όπου δεν δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία».
Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ
Για την έλλειψη αστυνόμευσης, ο κ. Βάμβουκας σημείωσε πως, «ό,τι κι αν κάνει ο Δήμος, εάν δεν υπάρχει αυτή η συνδρομή θα έχουμε πρόβλημα. Η Αστυνομία αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με έλλειψη προσωπικού, όμως θα πρέπει και αυτή και ιδιαίτερα η Τροχαία να δείξει πραγματικά την παρουσία της και να επιβάλλει στην πόλη μια τάξη που δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο ίδιος έχει στείλει σχετικά υπομνήματα στο αρμόδιο υπουργείο αλλά και στην κεντρική διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας «και έχω ζητήσει στα Χανιά να ενισχυθεί η Τροχαία μέσα από την αναδιοργάνωση την οποία έχουν. Μου είπαν ότι έχουν κάποια λίγα άτομα προσθέσει, προφανώς δεν είναι αυτά που έπρεπε να προσθέσουν, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο ως προς την αστυνόμευση, αλλά είναι το παράνομο παρκάρισμα» και κατέληξε: «Οπως ο Δήμος έχει άλλες υποχρεώσεις και του ζητούνται παρά την έλλειψη προσωπικού να ανταποκριθεί και ανταποκρίνεται, έτσι πρέπει και η Ελληνική Αστυνομία να βρει ένα τρόπο να ανταποκριθεί».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα web - 20/9/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/dimarchos-chanion-kolonakia-tora-podilatodromos-sto-mellon-ellipsi-astinomefsis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου