Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Και το κοινωνικό κράτος;

Πλησιάζουν οι γιορτές και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε διάγγελμά του τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος σε ασθενέστερα στρώματα με τους ανέργους, τους νέους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως είπε, να αποτελούν προτεραιότητα.
Το ποσό που θα διανεμηθεί θα αποτελέσει μια μικρή οικονομική ανάσα για τους δικαιούχους, που πλήττονται ασύστολα από τα οικονομικά μέτρα.
Ομως, δεν λύνει το πρόβλημα της φτώχειας. Γιατί ακόμα κι αν είναι αφορολόγητη η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση, το κόστος ζωής με τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στους πολίτες από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, είναι ιδιαίτερα ακριβό.
Η ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα της φτώχειας και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού, μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από πολιτικές που θα βάζουν τον άνθρωπο πάνω από τους οικονομικούς δείκτες. Που θα αποσύρουν τα άδικα χαράτσια τα οποία καλείται να καταβάλλει κάθε πολίτης. Που θα θέσουν σε προτεραιότητα τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, τον πολιτισμό και την Παιδεία αλλά και την στήριξη του δικαιώματος στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή.
Μόνο τότε, δεν θα μιλάμε για κοινωνικό μέρισμα αλλά για κοινωνικό κράτος…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/11/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ke-to-kinoniko-kratos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου