Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό το 2018

Θετικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό το 2018, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, ο οποίος, παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, διατυπώνει προτάσεις για «να κάνουμε τον προϊόν μας πιο ανταγωνιστικό, πιο προσοδοφόρο για τις επιχειρήσεις αλλά και για την κοινωνία συνολικά».
Mεταξύ άλλων προτείνει «όλοι μαζί να βρούμε λύση στο κυκλοφοριακό των Χανίων τους μήνες αιχμής, την βέλτιστη αξιοποίηση με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα του Ενετικού Λιμένα, τη βελτίωση της συνολικής εικόνας των δημόσιων χώρων», κ.α..
Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, αρχικά αναφέρεται στα στοιχεία από την Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το 2017, σύμφωνα με τα οποία η κίνηση 11μηνου ξεπέρασε την επιβατική κίνηση 12μηνου 2016, που ήταν 53.637.249 επιβάτες και «στα Χανιά μόνο το 10μηνο του 2017 είχαμε 1.093.455 αφίξεις, την ώρα που πέρυσι όλο το έτος καταγράψαμε αφίξεις της τάξης των 1.048.872 επιβατών».
ΤΟ 2018
Για το 2018 υπογραμμίζει ότι «τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, καθώς οι προκρατήσεις κινούνται ανοδικά από όλες τις μεγάλες αγορές του Ελληνικού τουρισμού. Ωστόσο, όπως καλά γνωρίζουν όλοι εμπλεκόμενοι στο χώρο, «ταμείο γίνεται» πάντα στο τέλος της χρονιάς.
Γι΄αυτο εν όψει του νέου έτους καλό είναι να μη μένουμε στη «λαγνεία των αριθμών», αλλά να δούμε, πώς θα κάνουμε τον προϊόν μας πιο ανταγωνιστικό, πιο προσοδοφόρο για τις επιχειρήσεις αλλά και για την κοινωνία συνολικά».
Και προσθέτει:
«Στο φόντο αυτό, την επόμενη χρονιά, στόχος όλων θα πρέπει να είναι το να μπει άλλο ένα λιθαράκι στη κατεύθυνση της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος. Χωρίς επανάπαυση στις δάφνες του 2017, να δούμε, πώς θα καταφέρουμε αύξηση της μέση δαπάνης, διεύρυνση της σεζόν, βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και κυρίως διασφάλιση της περιβαλλοντικής ισορροπίας, που είναι και το κλειδί της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ειδικά για τα Χανιά σημειώνει ότι «και το 2018, όσοι μετέχουμε στο δημόσιο διάλογο και ενεργούμε ως παράγοντες τουρισμού θα πρέπει να συνεισφέρουμε ιδέες, ώστε με τον καλύτερο δυνατό και τεκμηριωμένο τρόπο να διαμορφωθεί μια τοπική στρατηγική. Κεντρικός στόχος είναι αναμφισβήτητα η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη».
Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «σε πρώτη φάση, όλοι μαζί καλούμαστε να βρούμε λύση στο κυκλοφοριακό των Χανίων τους μήνες αιχμής, την βέλτιστη αξιοποίηση με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα του Ενετικού Λιμένα, τη βελτίωση της συνολικής εικόνας των δημόσιων χώρων, την αισθητική αναβάθμιση, την εντονότερη ανάδειξη και διείσδυση των τοπικών προϊόντων στην τουριστική αλυσίδα και την αξιοποίηση των μνημείων, των χώρων και δράσεων πολιτισμού του τόπου μας. Παράλληλα, θα πρέπει να εισφέρουμε δυνάμεις για την προώθηση λύσεων στα μείζονα ζητήματα με τους βιολογικούς καθαρισμούς στο νομό και ειδικά στο νότιο άξονα. Επιπλέον να εργαστούμε για την ενίσχυση των υποδομών στο λιμάνι της Σούδας, που αποτελεί επίσης κύρια πύλη του νησιού και μπορεί να δώσει στήριξη στην τοπική ανάπτυξη μέσω του θαλάσσιου τουρισμού, της κρουαζιέρας, του γιώτιγκ, αλλά και της ακτοπλοΐας».
Και καταλήγει:
«Είναι η ώρα να επενδύσουμε στην ανάδειξη του προορισμού με (brand destination)  καθιστώντας τη ζήτηση για τα Χανιά στη διεθνή αγορά όσο γίνεται πιο ανελαστική και λιγότερο εξαρτώμενη από συγκυριακά φαινόμενα».

Ενωση Ξενοδόχων κατά φόρου διαμονής

Την αντίθεσή της στην επιβολή του φόρου διαμονής εκφράζει με επιστολή της προς τους βουλευτές Χανίων η Ενωση Ξενοδόχων του Νομού. Παράλληά, με την επιστολή της επισυνάπτει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μία ανάλυση από την Grant Thornton που αποδεικνύει πόσο μη λογική και βλαβερή θα είναι η επιβολή αυτού του φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2018».
Στην ανάλυση αναφέρεται, σύμφωνα με την Ενωση, ότι «στην Ελλάδα ο φόρος (βάσει του Ν. 4389/2016) θα έχει καθολική επιβολή στο σύνολο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, με μοναδικό διαχωρισμό την κατάταξη βάσει κατηγορίας αστέρων.
Η εκτίμηση της επίπτωσης του φόρου διαμονής στα οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχείων πραγματοποιείται μέσα από τη σύγκριση της υφιστάμενης κατάστασης με δύο διαφορετικές περιπτώσεις: την περίπτωση όπου τα ξενοδοχεία μετακυλύουν το φόρο στους καταναλωτές, αυξάνοντας την τιμή, και την περίπτωση όπου τα ξενοδοχεία απορροφούν το φόρο, χωρίς να μεταβάλλουν τις τιμές τους.
Οι σχετικοί υπολογισμοί φανέρωσαν πως ο φόρος διαμονής οδηγεί σε χαμηλότερες λειτουργικές και ταμειακές ροές, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στα ξενοδοχεία, τα οποία πρακτικά θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις επενδύσεις τους ή να αναδιαρθρώσουν (αν είναι δυνατό) περαιτέρω το δανεισμό τους, προκαλώντας εν τέλει κινδύνους στη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους. Συνολικά η αγορά που δημιουργούν τα ξενοδοχεία εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά € 435 εκ..
Ο περιορισμός της συνολικής αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία θα έχει αντίκτυπο και στις θέσεις εργασίας».
Καταλήγοντας η Ενωση τονίζει ότι «ο φόρος διαμονής θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό και παρακαλούμε όπως επανεξεταστεί το θέμα ώστε πραγματικά ο τουρισμός να γίνει μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 28/12/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/thetika-minimata-gia-ton-tourismo-to-2018/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου