Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Ο δήμαρχος του Πολιτισμού που δεν φιλοδοξούσε να γίνει Υπουργός Πολιτισμού

Ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων, Γιώργος Κλάδος, που έφυγε από τη ζωή, ήταν από τους κορυφαίους της Αυτοδιοίκησης, έχοντας πίσω του αγώνες για τη Δημοκρατία. Ο Γιώργος Κλάδος ήταν πανελληνίως γνωστό για το έργο του αλλά και για τις πρωτοβουλίες του σε σχέση με τον πολιτισμό.
Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ανωγείων με το ξεκίνημα των δράσεων της Μουσικής Ακαδημίας Κρήτης, ο Γιώργος Κλάδος ξεκίνησε από τα Ανώγεια στην Αθήνα και συνάντησε τον Μάνο Χατζιδάκι στο σπίτι του. Επί λέξει, όπως διηγιόταν ο Μάνος, του είπε: “Εγώ δημαρχεύω σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Έχω λίγα χρήματα για τον πολιτισμό στο ταμείο του δήμου, ήρθα να σου τα εμπιστευθώ και να αποφασίσεις εσύ αν θα κάνεις κάτι στα Ανώγεια. Εκτός από τα χρήματα, έχω τη διαβεβαίωση των κατοίκων του χωριού, επειδή οι υποδομές είναι υποτυπώδεις, ότι θα δώσει κάθε σπίτι ένα δωμάτιο να φιλοξενηθούν καλεσμένοι των γιορτών για όσο αυτές διαρκέσουν!”.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι Μουσικές Γιορτές των Ανωγείων.
Και στα σχόλια του Τρίτου, στις 13 Αυγούστου 1978, ο Μάνος Χατζιδάκις σχολίασε:
«Τ  ’Ανώγεια έχουν ένα δήμαρχο που δεν το περιμένεις. Ένα δήμαρχο που δεν φιλοδοξεί να γίνει Υπουργός Πολιτισμού. Αλλά που έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον Πολιτισμό απόση έχει ολόκληρο το Υπουργείο που ανέφερα. Δικό του τ’ όνειρο για τους Αγώνες της Λύρας – και να που φέτος γίνονται οι δεύτεροι…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου