Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

“Χαράτσι” σε βάρος ασφαλισμένων για τον ΕΟΠΥΥ με την εκτέλεση συνταγής σε φαρμακείο

Το χέρι στην τσέπη υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) βάζουν οι περισσότεροι ασφαλισμένοι κάθε φορά που επισκέπτονται φαρμακείο για την εκτέλεση συνταγής!
Και αυτό γιατί για κάθε συνταγή -με ελάχιστες εξαιρέσεις- υπάρχει “χαράτσι” ενός ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ που επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται μέχρι σήμερα!
Ετσι, κάθε μήνα ο ΕΟΠΥΥ εισπράττει χιλιάδες ευρώ με τους φαρμακοποιούς να επιτελούν και ρόλο… εισπράκτορα καθώς η συνταγογράφηση γίνεται ηλεκτρονικά και το “χαράτσι” επιβάλλεται μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΚΑ).
Χθες, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, κ. Εμμανουήλ Κατσαράκης επιβεβαίωσε σχετικό σχόλιο του συνεργάτη μας Στ. Γ. Κλ. που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο των “Χανιώτικων νέων” (28.12.2017, σελ. 2). Με αφορμή το σχόλιο, έστειλε στα “Χ.ν.” επιστολή που εξηγεί το πώς έχει η κατάσταση με το συγκεκριμένο χαράτσι, το οποίο, όπως μας είπε σε επικοινωνία μας, «ισχύει κανονικά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων».
Ο ίδιος εξήγησε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγών (πάνω από το 90%) έχει το χαράτσι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν όχι συνηθισμένες παθήσεις. Ετσι, μόνο από το χαράτσι ο ΕΟΠΥΥ εισπράττει αρκετές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα από τους ασφαλισμένους. Και αυτό παρά τα θρυλούμενα περί κατάργησης του χαρατσιού, το οποίο είχε επιβληθεί το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση με την τωρινή να το συντηρεί κανονικά.
«Εχουμε γίνει εισπράκτορες χωρίς να θέλουμε αυτό το ρόλο», μας είπε ο κ. Κατσαράκης.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή του με τίτλο: «Απάντηση για τη χρέωση του 1 ευρώ ανά συνταγή, που ακόμα ισχύει…», ο κ. Κατσαράκης σημειώνει:
«Ύστερα από σχετικό δημοσίευμά σας, θα ήθελα να καταστήσω σαφές εξαρχής, ότι οι τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων , οι συμμετοχές των ασφαλισμένων επί των συνταγών και οι χρεώσεις ενός ευρώ ανά συνταγή, προκύπτουν αυτόματα από το πρόγραμμα διαχείρισης του φαρμακείου. Αυτό είναι συνδεδεμένο μέσω internet με την βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, χωρίς τη δυνατότητα αλλαγών από το φαρμακοποιό κατά την εκτέλεση των συνταγών. Κατά την εκτέλεση λοιπόν κάθε συνταγής εισπράττεται ένα ευρώ για κάθε μία από αυτές με απόδειξη από το φαρμακείο, το οποίο ευρώ αφαιρείται (και παρακρατείται) από τον ΕΟΠΥΥ, όταν το φαρμακείο καταθέσει για πληρωμή, το τιμολόγιο για ισάριθμες συνταγές.
Τι ισχύει για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ακόμη και σήμερα (παρά τα αντιθέτως θεωρούμενα): Με βάση το Ν.4093/2012 και τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε στις 02-01-2014 το ΥΥΚΑ:
«Ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό»
«Της ανωτέρω καταβολής εξαιρούνται οι κατηγορίες ασθενών της περίπτωσης Β. Της παρ. 2 της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αριθμ. ΓΥΓ3(α)/οικ.104747 (ΦΕΚ 2883/Β/26-10-2012)» …«Η έναρξη ισχύος αρχίζει από 08.01.2014».
Της ανωτέρω καταβολής εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες ασθενών (εφόσον αυτό επιλεγεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφισης από τον Ιατρό):
Μηδενική (0%) συμμετοχή για τους πάσχοντες από:
1. Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών
2. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι
3. Ψυχώσεις (όσον αφορά τα αντιψυχωτικά φάρμακα και όχι τα καταθλιπτικά)
4. Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία και ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία
5. Ιδιοπαθή αιμολυτική αναιμία − θρομβοπενική πορφύρα
6. Νυχτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία
7. Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες)
8. Υποφυσιογενή νανισμό (αυξητική ορμόνη)
9. Κυστική Ίνωση (κυστική ινώδη νόσο, ινοκυστική νόσο)
10. Χρόνια ηπατίτιδα Β και C
11. Νόσο Wilson (ηπατοφακοειδή εκφύλιση)
12. Γλυκογονίαση − γλυκόγονίαση τύπου IB
13. Νόσο Gaucher
14. Έλλειψη ορνιθο−καρβαμυλο−τρανσφεράση
15. Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 και 4
16. Νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
17. Νόσο Niemann−Pick τύπου C
18. Υπερφαινυλαλανιναιμία
19. Σκλήρυνση κατά πλάκας
20. Οι πάσχοντες από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS)
21. Οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών
22. Οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου σε εξωνεφρική κάθαρση
23. οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από 1η Αυγούστου 2016 και κατόπιν δημοσίευσης της υπ΄ αρ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 908 τ.Β΄ – ΑΔΑ:6Λ2Η465ΦΥΟ-ΠΗΟ) «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», υπάρχουν κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών που έχουν δικαίωμα μηδενικής συμμετοχής στην φαρμακευτική αγωγή και επίσης εξαιρούνται από το κόστος του 1€ ανά συνταγή.
«Στην ιστοσελίδα www.idika.gr,  δημιουργήθηκε ειδική εφαρμογή, στην οποία κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα με απλό και εύκολο τρόπο, να επιβεβαιώσει το δικαίωμα του στην μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής, μέσα από την υποενότητα «Φαρμακευτική Κάλυψη Ανασφάλιστων» και χρήση των κωδικών εισόδου taxisnet και του AMKA. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα υποβολής ένστασης στα γραφεία Πρόνοιας του οικείου δήμου. Στο Πληροφοριακό Σύστημα «Άτλας» περιλαμβάνεται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης – Ασφαλιστικής Ικανότητας. Μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα πληροφόρησης για την Ασφαλιστικής σας Ικανότητα.
Ευχαριστώ πολύ, Χρόνια πολλά! Για το Φαρμακευτικό Σύλλογο Χανίων,
Ο Πρόεδρος Κατσαράκης Εμμανουήλ».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 29/12/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/charatsi-se-varos-asfalismenon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου