Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Απεργία και δημοσιογράφοι

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με τους εργαζομένους να βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα και περιορισμούς σε μισθούς και δικαιώματα, είναι ευνόητο να κατεβαίνουν ολοένα και περισσότεροι στους δρόμους και να διαδηλώνουν ενάντια σε ένα μέλλον που φτιάχνεται για αυτούς χωρίς αυτούς.
Σε αυτές τις συνθήκες, η φωνή του κόσμου είναι ή τουλάχιστον πρέπει να είναι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι. Αυτοί, δηλαδή, που θα «μεταφέρουν» την οργή των εργαζομένων στα σαλόνια της εξουσίας και της παγκόσμιας ελίτ.
Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον τι εξυπηρετούν οι απεργίες όχι των εργαζομένων που καλώς και ευτυχώς γίνονται, αλλά των δημοσιογράφων, την ίδια μέρα που απεργούν όλοι οι άλλοι. Τα «Χανιώτικα νέα» με απόφαση της ιδιοκτησίας της εφημερίδας, εκδόθηκαν (χωρίς τους δημοσιογράφους - μέλη Ενώσεων Συντακτών και όχι μόνον, που άλλωστε ουδέποτε κλήθηκαν να εργαστούν σε ημέρες απεργίας) και έκαναν πρώτο θέμα τις απεργιακές συγκεντρώσεις με κύριο τίτλο: «Μαζική λαϊκή συμμετοχή» και υπότιτλο: «Όχι τα βάρη στις πλάτες του λαού».
Θα είχε την ίδια τύχη η προβολή της κινητοποίησης δύο μέρες μετά, όταν η επικαιρότητα εξελίσσεται και υπάρχουν πιο «φρέσκα» γεγονότα, όπως οι αυξήσεις στον Φ.Π.Α. και η ψήφιση του ασφαλιστικού, που μας γυρνάει χρόνια πίσω;
Στην προηγούμενη μαζική απεργία, οι δημοσιογράφοι απεργήσαμε σε άλλη μέρα καθώς υπήρχε το τραγικό προηγούμενο της δολοφονίας τριών εργαζομένων της Marfin. Δηλαδή, πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης μόνον όταν έχουμε νεκρούς και επεισόδια και όχι όταν μαζικά ο κόσμος διαδηλώνει για το δίκιο του;
Στις 17 Μαΐου ο υπογράφων είχε σε αυτή τη στήλη το ακόλουθο σημείωμα:
«Διακόπηκε η απεργία των δημοσιογράφων κατά την προηγούμενη απεργία καθώς είχαμε τους τρεις νεκρούς σε Τράπεζα στην Αθήνα. Τότε, είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις περί του τι προσφέρει η απεργία των δημοσιογράφων σε ημέρες γενικών και μαζικών κινητοποιήσεων τις οποίες πρέπει οι εκπρόσωποι του Τύπου να καλύπτουν;». Επιπλέον είχαμε προσυπογράψει το σημείωμα του Στάθη στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία (15/5/2010):
«Είναι πλέον ακατανόητη η στάση που κρατούν αριστερές παρατάξεις στην ΕΣΗΕΑ όταν επιμένουν να απεργεί ο κλάδος κατά τη διάρκεια γενικών απεργιών και μαζικών κινητοποιήσεων, αντί να τις καλύπτουν και να τους προσδίδουν έτσι μεγαλύτερη εμβέλεια και κοινωνική δύναμη. Είναι καιρός πια που δύσκολα ένας «κανονικός» εργαζόμενος στα ΜΜΕ μπορεί να συνεννοηθεί με τους (κατ' επάγγελμα πλέον) συνδικαλιστές μας…».
(Χανιώτικα νέα - 2/7/2010)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/48591-akrobasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου