Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης Ευ. Διαμαντόπουλος: Στους νέους επιστήμονες το μέλλον της χώρας

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η τελετή απονομής διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Τα διπλώματα απονεμήθηκαν από το νέο πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελο Διαμαντόπουλο και τα μέλη της συγκλήτου. «Τους θεωρούμε ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Πολυτεχνείου και θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στη συνέχεια και να πετύχουν τους στόχους τους οποίους θα βάλουν», σχολίασε ο πρύτανης, επισημαίνοντας πως, «οι δυνατότητες που έχουν είναι πάρα πολλές. Ακόμα και τώρα, που η πατρίδα περνάει μια έντονη οικονομική κρίση, πολλοί απ’ αυτούς θα φύγουν στο εξωτερικό. Πιστεύω όμως ότι μια μέρα θα γυρίσουν και θ’ αναλάβουν τα ηνία αυτής της χώρας και των πανεπιστημίων», κατέληξε ο κ. Διαμαντόπουλος.
ΒΡΑΒΕΙΑ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή βραβείων σε τέσσερα άτομα. Το βραβείο “Αριστείας 2017” παραδόθηκε στο Νίκο Καλογεράκη σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα της Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
«Το βραβείο μου αφορά για μία σημαντική έρευνα που έχω κάνει σε θέματα περιβάλλοντος, συγκεκριμένα για πετρελαιοκηλίδες και για τα πλαστικά στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Καλογεράκης, που σημείωσε επίσης ότι, «πιστεύουμε ότι έχουμε βρει παγκόσμιες καινοτομίες πάνω σε αυτό το θέμα, όπως στην καταπολέμηση των πετρελαιοκηλίδων με βιολογικούς τρόπους -όχι το πρώτο μάζεμα, αλλά εν συνεχεία τι κάνεις- καθώς επίσης με τα πλαστικά, κάτω από ποιες συνθήκες μπορούν να διασπαστούν στη θάλασσα, καθώς υπάρχουν εκατομμύρια τόνοι πλαστικών που κυκλοφορούν σε όλες τις θάλασσές μας. Αυτό που δείξαμε είναι ότι υπάρχουν θαλάσσιοι μικροοργανισμοί -ακόμα και στον Αγιο Ονούφριο όπου πήραμε εμείς τα πρώτα μας δείγματα- οι οποίοι είναι σε θέση να διασπάσουν πλαστικά τα οποία βρίσκονται στις παραλίες μας τα οποία έχει ξεβράσει η θάλασσα, τα οποία άμα ξαναμπούν στο νερό, οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται εκεί, σιγά σιγά δημιουργούν βιοφίλμ και τα διασπούν σε χρόνους πάρα πολύ πιο σύντομους από αυτούς που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία που σου μιλάνε για 200 και 300 χρόνια κλπ. Εμείς μιλάμε ότι εάν συνεχίσει έτσι, σε 5 χρόνια έχουν καθαρίσει τα κομμάτια που τα έχει χτυπήσει ο ήλιος από πριν και έχουν διαβρωθεί. Υπάρχει έτσι μία ελπίδα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουμε το ελεύθερο να πετάμε τα πλαστικά στη θάλασσα», κατέληξε ο κ. Καλογεράκης.
Το βραβείο “Εξαίρετης Διδασκαλίας 2017” αποδόθηκε στον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Βασίλειο Κουικόγλου, σε αναγνώριση του διδακτικού του έργου σε προπτυχιακό επίπεδο, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε ότι, «το βραβείο μου αφορά τη συμβολή στη διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια οι δυσκολίες που περνάμε όχι μόνο οι καθηγητές, αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές από τις οικογένειές τους με τα οικονομικά προβλήματα κλπ. έχουν φέρει τα πανεπιστήμια σε μια οριακή και κάπως δύσκολη κατάσταση. Ο ρόλος του καθηγητή είναι να υποστηρίξει τους φοιτητές όσον αφορά στο να αποκτήσουν μεγαλύτερες γνώσεις και κατόπιν να τους δώσει μερικά μαθήματα ζωής», τόνισε ο κ. Κουικόγλου.
Τέλος, αποδόθηκαν δύο ακόμα βραβεία σε δύο κυρίες, σε αναγνώριση του διδακτικού τους έργου, στην Ευαγγελία Κρασαδάκη από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και στην Ελευθερία Σεργάκη από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ
(Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα νέα" - 9/12/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/stous-neous-epistimones-to-mellon-tis-choras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου