Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Στήριξη τοπικών επιχειρήσεων από τους Χανιώτες καταναλωτές

Η επιστροφή του καταναλωτικού κοινού σε αγορές από τοπικές μικρές επιχειρήσεις, ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά της κίνησης στην αγορά των Χανίων κατά τις εορταστικές ημέρες.
Oι γνώμες για το επίπεδο της κίνησης διαφέρουν αλλά όλοι συμφωνούν ότι δόθηκε στην τοπική αγορά «οικονομική ανάσα» τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά.
Την εκτίμηση ότι οι Χανιώτες στήριξαν φέτος τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου την τοπική οικονομία, έκανε μιλώντας χθες στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Νίκος Βουρλάκης.
Ο κ. Βουρλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κρίνουμε ότι φέτος οι συμπολίτες στήριξαν τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».
«Υπάρχει -πρόσθεσε- μια στήριξη της μικρής τοπικής επιχειρηματικότητας και αυτό είναι ευχάριστο γεγονός».
Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων «θα ζητήσει από τον κόσμο και την περίοδο των εκπτώσεων να στηρίξει τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις. Πάλι θα έχουμε καλές τιμές και καλή εξυπηρέτηση που θα έχουν οι συμπολίτες μας».
Οσο για την κίνηση στα καταστήματα, ο κ. Βουρλάκης σημείωσε πως ο εμπορικός κόσμος αναμένεται μέχρι σήμερα να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του Εμπορικού Συλλόγου προκειμένου να διαμορφωθεί μια καλύτερη εικόνα, ωστόσο εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι «η κίνηση ήταν σαφώς μειωμένη – λίγο πιο χαμηλή από πέρυσι. Οι δύο μοναδικές ημέρες που δουλέψανε τα μαγαζιά ήταν η παραμονή των Χριστουγέννων και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι υπόλοιπες ημέρες ήταν συνηθισμένες ημέρες. Αυτή είναι η εκτίμησή μας». Πάντως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου συμφώνησε ότι «δόθηκε μια μικρή ανάσα στην αγορά».
Σε ό,τι αφορά την κίνηση στη Δημοτική Αγορά, ο πρόεδρος της Ενωσης Καταστηματαρχών, Παναγιώτης Κλειδαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «καλά πήγαν οι γιορτές. Τα μαγαζιά είχαν κόσμο. Παραδοσιακά η αγορά αυτόν τον καιρό μαζεύει πολύ κόσμο».
Ο ίδιος εκτίμησε -με βάση και τις συζητήσεις με τους συναδέλφους του- ότι δεν υπήρχε διαφορά σε σχέση με πέρυσι και πρόσθεσε ότι «πάντα οι γιορτές, Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά, για τη Δημοτική Αγορά είναι καλές». Μετά την Πρωτοχρονιά, όμως, έχει επιστρέψει ο… χειμώνας, θα συμπληρώσει ο ίδιος, καθώς ο κόσμος έχει μείνει από χρήματα.
ΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ
Σχετικά με την κίνηση στα κρεοπωλεία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών, Κωνσταντίνος Φιωτάκης, σημείωσε ότι η κίνηση τα Χριστούγεννα ήταν λίγο καλύτερη από πέρυσι, ενώ την Πρωτοχρονιά ήταν όπως στα περυσινά επίπεδα.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κόσμος δεν ρωτούσε τιμές πριν αγοράσει κρέας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου ενδιαφέρεται για την ποιότητα.

Χειμερινές εκπτώσεις από 8 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ, ξεκινούν την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις του 2018 οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής».
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, «γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης».
Στην περίπτωση «που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, τέλος, ότι «πάγια θέση του συλλόγου είναι τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018».

Συμβουλές από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Στο μεταξύ ενόψει των εκπτώσεων η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης έδωσε χθες συμβουλές στους καταναλωτές.
Μεταξύ άλλων η Ενωση συμβουλεύει:
•Να κάνουμε αγορές «συνετά, σύμφωνα με τις ανάγκες μας, έχοντας υπόψη τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας και τις οικονομικές δυνατότητές μας. Καταρτίζουμε λίστα με τα απαραίτητα είδη».
•«Δεν αγοράζουμε υπό πίεση κάνουμε έρευνα αγοράς  τώρα και συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα, σε συνάρτηση, βέβαια, με τις ανάγκες μας».
•«Είμαστε προσεκτικοί στις αγορές μας. Ελέγχουμε προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουμε, ώστε να μην είναι ελαττωματικά, δεύτερης διαλογής κ.λ.π.», κ.α.
Τέλος, η Ενωση σημειώνει ότι τα τηλέφωνά της είναι 2821092306, 2821092666 και 2842020140.
(Χανιώτικα νέα - 4/1/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/stirixi-topikon-epichiriseon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου