Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

"Κόλχαας" για δύο ακόμη παραστάσεις με τον Νίκο Αλεξίου στο studio Μαυρομιχάλη

Ερχεται από το μεσαίωνα για να καθηλώσει το θεατρόφιλο κοινό. Γιατί το θέμα που διαπραγματεύεται, δηλαδή το δίκαιο, είναι διαχρονικό. Ζητούμενο κάθε εποχής και ιστορικής περιόδου.
Ο λόγος για την ιστορία του Κόλχαας, μία ιστορία σκοτεινή βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που ζωντανεύει μέσα από την  αριστουργηματική ερμηνεία του Νίκου Αλεξίου  - ένας καθηλωτικός μονόλογος που παρουσιάζεται για 7η χρονιά.
Η παράσταση στην οποία δόθηκε παράταση, λόγω της μεγάλης προσέλευσης και του ενδιαφέροντος του κοινού, ανεβαίνει στο studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, www.studiomavromihali.gr) στην Αθήνα για δύο ακόμα φορές, την Τρίτη 9 και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ.
Ο Μιχαήλ Κόλχαας είναι έμπορος αλόγων, φιλήσυχος και νομοταγής, που εκδιώχθηκε από το δικαστικό σύστημα της εποχής και αποφάσισε μόνος του να διεκδικήσει με κάθε μέσο το δίκιο του. Όταν αποτυγχάνει να βρει το δίκιο του μέσω της δικαστικής οδού τυφλώνεται από οργή και αποφασίζει μόνος του, με τσεκούρι και φωτιά, να διεκδικήσει εκείνα που του στέρησαν. Έτσι ρίχνεται σε μια αιματηρή και ζοφερή μάχη ενάντια σε όσους θεωρεί πως τον αδίκησαν. Μια μάχη που δεν αργεί να στραφεί αδιάκριτα και μανιασμένα σε όποιον τύχει να βρεθεί στον δρόμο του... Και τότε, έρχεται η στιγμή που ο Κόλχαας αντιλαμβάνεται την ευθύνη των πράξεών του. Της δικής του, προσωπικής ευθύνης. Και συνειδητοποιεί με τρόμο πως όταν η εκδίκηση ξεκινήσει, το ταξίδι δεν έχει πλέον επιστροφή. Και συναισθάνεται με τρόμο και δέος πως όταν η εκδίκηση ξεκινήσει, το ταξίδι δεν έχει πλέον επιστροφή. Και πως το τίμημα των όσων κάνουμε, οφείλουμε -αν θέλουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στις αρχές μας- να το πληρώνουμε, όσο υψηλό και αν είναι….
Ο ήρωας της ιστορίας, ο Μιχαήλ Κόλχαας έζησε, λέει η ιστορία, τον 16ο αιώνα. Ο Κλάιστ  έγραψε τη νουβέλα του τον 19ο αιώνα. Ομως όσα πραγματεύεται ο μύθος του ήρωα που παράτησε τη σιγουριά της καλοβολεμένης ζωής του για να ξεσηκωθεί απέναντι σε μια διεφθαρμένη εξουσία, αντικατοπτρίζουν σε τρομακτικό βαθμό, την σημερινή πραγματικότητα….
"Μα καθώς κάλπαζε στο δρόμο για τη Δρέσδη, ο Κόλχαας σα να ‘νιωσε ότι στον κύκλο της καρδιάς του κάποιος είχε περάσει μια βελόνα με μια κλωστή και τράβαγε, τράβαγε, και πως με κάθε τράβηγμα άνοιγε σαν… ένα σκίσιμο… μικρό… μα που τον πόναγε..."…

Info
Μετάφραση, Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10 ευρώ, Φοιτητικό, Άνεργοι, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών: 8 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ
Ημέρες / Ωρες:
Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 στις 9 μ.μ.
Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 στις 9 μ.μ.
Προκράτηση θέσεων στο: 210 6453330
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134
www.studiomavromihali.gr
Photo Credits: George Loverdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου