Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Λάθη σε πινακίδα για τα μνημεία μας

Πινακίδα με πληροφορίες για τα μνημεία της πόλης, έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό στο παλιό λιμάνι, στον δρόμο κάτω από το Ναυτικό Μουσείο. Ενέργεια σωστή καθώς τώρα οι επισκέπτες μπορούν, καθώς κάνουν τον περίπατό τους, να ενημερωθούν για μνημεία που συναντούν μπροστά τους. Μόνο που κάποιες από τις πληροφορίες που παρέχονται προκαλούν σύγχυση και όχι σωστή πληροφόρηση.
Για παράδειγμα, για τον φάρο αναφέρεται ότι κατασκευάστηκε το 1595 – 1601 από τους Ενετούς αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι, όπως αναφέρεται σε τουριστικούς οδηγούς αλλά και στην ιστοσελίδα του Δήμου ότι ο φάρος κατασκευάσθηκε μεν από τους Ενετούς αλλά «ανακατασκευάστηκε για τελευταία φορά το 1830, κατά την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας, στη μορφή που διατηρείται σήμερα».
Επομένως, ο φάρος, έτσι όπως είναι σήμερα, είναι μνημείο που άφησαν οι Αιγύπτιοι στο ενετικό λιμάνι.
Επιπλέον, ο πίνακας έχει ορθογραφικά λάθη. Π.χ., αναφέρεται: “Ενετού” χωρίς το τελικό σίγμα, ενώ από τη λέξη έχει, λείπει το γράμμα “ε” (χει).
Σε ό,τι αφορά την ενότητα για το Τείχος δεν αναφέρεται καν η χρονολογία που είχε κατασκευαστεί.
Αραγε, πριν την τοποθέτηση του -κατά τ’ άλλα καλαίσθητου- πίνακα έγινε έλεγχος και διόρθωση των πληροφοριών που παρατίθενται;
Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι ο Δήμος και η Αρχαιολογία θα πρέπει να εξετάσουν άμεσα -σήμερα κιόλας- τις πληροφορίες του πίνακα και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/2/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/lathi-se-pinakida-gia-ta-mnimia-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου