Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Οταν ο Στίβεν Χόκινγκ είχε έρθει στα Χανιά

Κρητική μουσική και τσικουδιά είχε απολαύσει ο κορυφαίος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος έφυγε προχθές από τη ζωή, όταν είχε επισκεφτεί τα Χανιά τον Σεπτέμβριο του 1998. Εκείνο τον μήνα είχε διεξαχθεί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι ένα διεθνές συνέδριο για τις τελευταίες εξελίξεις στη Θεωρητική Φυσική που είχε διοργανώσει το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο επίκεντρο του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε ο Στίβεν Χόκινγκ είχε βρεθεί η Μεγάλη Εκρηξη (Big Band) και το τι μπορεί να υπήρχε πριν από αυτήν.
Το βράδυ της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου 1998 ο Χόκινγκ είχε παρακολουθήσει μια βραδιά με κρητική μουσική και όχι μόνο, ήπιε τσικουδιά ενώ είχε κάνει και μία παραγγελία. Είχε ζητήσει το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι: “Τα παιδιά του Πειραιά”.
Λίγες μέρες πιο πριν, στις 7 Σεπτεμβρίου 1998, ο Στίβεν Χόκινγκ είχε μιλήσει στο κατάμεστο Αμφιθέατρο αλλά και τον υπαίθριο χώρο της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο με θέμα της “Μαύρες Τρύπες” του σύμπαντος.
Σε μήνυμα των παιδιών του το οποίο μετέδωσε προχθές το BBC αναφέρεται ότι ο Χόκινγκ έλεγε ότι «δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 16/3/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/otan-o-stiven-chokingk-iche-erthi-sta-chania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου