Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Το πραγματικό νόημα

Υψηλό συμβολισμό έχουν, όπως φαίνεται, οι επισκέψεις στο Καστελόριζο. Ηταν πριν από οκτώ χρόνια όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε από το μικρό αυτό ακριτικό νησάκι την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο.
Αυτή τη φορά ήταν ο νυν πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφτηκε το Καστελόριζο από το οποίο υποσχέθηκε την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Μάλιστα, μίλησε για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, παραλληλίζοντας την καθαρότητα της εξόδου με εκείνη του νησιωτικού ουρανού. Βγαίνουμε -είπε- από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ, στην οικονομία και την κοινωνία.
Μόνο που ο πολίτης συνεχίζει να ζει στο… πετσί του την άγρια οικονομική πολιτική που του έχει αδειάσει την τσέπη. Συνεχίζει να πληρώνει δυσβάστακτους φόρους και χαράτσια. Συνεχίζει να κάνει έναν αγώνα δρόμου για να τα βγάλει -αν και όσο μπορεί- πέρα.
Μόνο που η ανεργία εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, πτυχιούχοι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά ενώ το κόστος ζωής είναι ακριβό.
Ολα αυτά είναι, φυσικά, αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον. Αλλά και των πολιτικών που προηγήθηκαν και οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του στο Καστελόριζο δεσμεύτηκε να επισκεφθεί εκ νέου το νησί τον Αύγουστο όποτε και η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο.
Αυτό όμως, από μόνο του δεν αρκεί. Αν δεν αλλάξουν οι οικονομικές πολιτικές και δεν καταργηθούν άδικοι φόροι και χαράτσια, ο πολίτης δεν θα δει καμία αλλαγή στη ζωή του.
Τότε, θα έχει ουσιαστικό νόημα μια επίσκεψη στο Καστελόριζο που θα σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος μιας τραγικής για την κοινωνία παρένθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 18/4/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-pragmatiko-noima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου