Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Η κάνναβη, οι νόμοι και ο παραλογισμός

Ο παραλογισμός του ελληνικού κράτους διαφάνηκε σε όλο του το μεγαλείο με την υπόθεση της δίωξης στα Χανιά πολίτη για προϊόντα κλωστικής κάνναβης η οποία από το 2016 καλλιεργείται νόμιμα στη χώρα μας.
Αυτό που κάνει την υπόθεση ακόμα πιο… αστεία είναι το γεγονός ότι στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα διαφαίνεται και το σήμα της  Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚΑΝΝΑΒΙΟ που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και τυποποίηση βιομηχανικής – κλωστικής κάνναβης.
Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Ο Σεραμείμ Κανδύλας ο οποίος διώκεται, μεταξύ άλλων, ακόμα και για… σαπούνια από κλωστική κάνναβη, είχε ξαναβρεί το μπελά του προ 20ετίας όταν είχε ανοίξει στα Χανιά ένα από τα πρώτα καταστήματα στην Ελλάδα με ενδύματα και υποδήματα από κλωστική κάνναβη. Η Αστυνομία κατέσχεσε, τότε, τα προϊόντα ενώ ο ίδιος δικαιώθηκε στα Δικαστήρια επανειλημμένως, με το ελληνικό δημόσιο να ασκεί προσφυγές σε κάθε απόφαση.
Αυτήν τη φορά ο ίδιος, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Kannabio”, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016 αμέσως μόλις υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους για την καλλιέργεια της Κάνναβης Sativa L, είχε πάει στην έδρα της εταιρείας στον Βόλο και είχε πάρει αλεύρι και τρία σαπούνια στα οποία είχε προστεθεί αιθέριο έλαιο κάνναβης.
Αυτό ήταν αρκετό για να συλληφθεί κατά τον έλεγχο των λιμενικών στο πλοίο της γραμμής.
Ακολούθησε έρευνα και στο σπίτι του, όπου, μεταξύ άλλων του βρήκαν, όπως μας είπε, κλωστική κάνναβη από την καλλιέργεια που ο ίδιος είχε ξεκινήσει το 2016 στον Κουφό του Δήμου Πλατανιά. Ακόμα και στην επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι με τη... συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν αλεύρι κάνναβης, τρία σαπούνια κάνναβη, μια γυάλινη συσκευασία με κρέμα, μια  νάιλον συσκευασία με ζυμαρικά, κ.α.!
Ο κ. Κανδύλας τόνισε την ανάγκη τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης να ενημερώσουν το μεν πρώτο τους πολίτες, το δε δεύτερο τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές ότι η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα επιτρέπεται από το 2016, οπότε υπογράφτηκε η κοινή υπουργική απόφαση.
Ο ίδιος, για μια ακόμη φορά, υποβάλλεται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία. Και αυτό σε μια εποχή που ήδη έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά την καλλιέργεια κάνναβης (και) για φαρμακευτική χρήση και η χώρα προσβλέπει στην προσέλκυση επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι παράλογο η Πολιτεία να θεσπίζει νόμους και να μην είναι ενημερωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πολίτες και να τρέχουν στα δικαστήρια. Γι' αυτή την ταλαιπωρία, εφόσον η υπόθεση πάει σε δίκη και ο πολίτης αθωωθεί, ποιος θα δώσει αποζημίωση και ποιος, εντέλει, φέρει την ευθύνη;
ΓΙΑΝΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Εφημερίδα "Εθνος, ένθετο "Αγρότης", 21/4/2018).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου