Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ετος “κλειδί” το 2022 για τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης

Καθοριστικό έτος για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό είναι το 2022 καθώς τότε θα “κλειδώσουν” οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης που ήδη έχουν ψηφιστεί.
Aυτό επισημάνθηκε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης νομικής πληροφόρησης για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα όλων των ταμείων και τα εργασιακά δικαιώματα, που πραγματοποιήθηθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ασφαλισμένοι υπέβαλλαν ερωτήσεις στους δικηγόρους – συνεργάτες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και έπαιρναν απαντήσεις για τα θέματα που τους απασχολούσαν.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, η δικηγόρος, επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, Αντα Σταμάτη, ανέφερε ότι από το 2010 έως σήμερα οι αλλαγές που έχουν γίνει στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα «είναι πολλές, συνεχόμενες και δημιουργούν και στον ασφαλισμένο μία ανασφάλεια για το τι ακριβώς ισχύει στην περίπτωσή του και τι αλλαγές ον επηρεάζουν».
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:
•Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης: από το 2010 έως σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε: Μέχρι το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κατοχυρωθεί κάποια συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από το 2022 και μετά έχουμε 67 όριο ηλικίας για 15 έτη ασφάλισης και 62 για 40 έτη ασφάλισης.
•Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξη: με τον καινούργιο νόμο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης. «Εχουμε την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη και βέβαια με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχουμε τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, του ΕΦΚΑ στον οποίο συμπεριλαμβάνονται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που ίσχυαν αυτοτελώς μέχρι σήμερα. Η εθνική σύνταξη χρηματοδοτείται κατευθείαν από τον κρατικό προυπολογισμό και η ανταποδοτική σύνταξη είναι ουσιαστικά ο μέσος όρος των ασφαλιστικών εισφορών με ένα συγκεκριμένο τρόπο που παρουσιάζει ο νόμος και είναι το ανταποδοτικό κομμάτι το οποίο συμπληρώνει την εθνική σύνταξη και βγαίνει το τελικό ποσό της σύνταξης. Τα επικουρικά ταμεία παραμένουν, όμως έχουν συγχωνευτεί και αυτά σε ένα ενιαίο ταμείο, το ΕΤΕΑΕΠ και βέβαια έχουν μειωθεί σημαντικά οι συντάξεις που δίνουν καθότι συναρτώνται τα ποσά που δίνουν με τη βιωσιμότητα και την οικονομική ευμάρεια του κάθε ταμείου».
Από την πλευρά του, ο συντονιστής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Κρήτης, Μανώλης Μελαμπιανάκης, σημείωσε ότι «η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια δραστηριότητα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η οποία έχει αναπτυχθεί σε πανελλήνιο επίπεδο διά μέσου των παραρτημάτων του Ινστιτούτου Εργασίας και διά μέσου των σημείων υποστήριξης των Εργατικών Κέντρων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο δίκτυο πληροφόρησης και σε άλλες δράσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και υπογράμμισε ότι όποιος θέλει να υποβάλλει ένα ερώτημα εργασιακό ή ασφαλιστικό, μπορεί να προσέλθει στο χώρο του Ινστιτούτου Εργασίας στο Ηράκλειο ή στα σημεία στήριξης, που είναι τα Εργατικά Κέντρα, να υποβάλλει το ερώτημά του και να λάβει έγκυρες απαντήσεις.
Σημειώνεται ότι την χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσαντο Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. Κρήτης, το Εργατικό Κέντρο Χανίων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 12/5/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/etos-klidi-to-2022/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου